6 błędów w oświetleniu kuchni
Oświetlenie kuchni jest bardzo istotną rzeczą, która wymaga szczególnej uwagi podczas aranżacji tego pomieszczenia. Musi być nie tylko funkcjonalne, a więc takie, aby odpowiednio oświetlało nam miejsce pracy i czyniło ją komfortową, ale także estetyczne. Wygląd lamp również ma znaczenie. Sprawdź, jakich błędów powinieneś się ustrzec dobierając oświetlenie do kuchni.
Autor: imello.pl
Opublikowano: 25.07.2022
Zmodyfikowano: 01.08.2022
Na skróty
1. Zbyt mało źródeł światła
W większości pomieszczeń w domu wystarczające jest centralne, sufitowe światło (no, może w sypialni lampka nocna jest też potrzebna). W kuchni jednak powinny znaleźć się także dodatkowe źródła światła, które doświetlą wszystkie strefy robocze – na przykład blat lub kuchenkę. Najlepszym wyborem będzie listwa oświetleniowa LED, halogeny lub inne światło kierunkowe, które będzie oświetlało nam miejsce pracy. Przy samym oświetleniu centralnym będziemy rzucać cień na blat, a to będzie nam przeszkadzać.
2. Zbyt słaba moc oświetlenia
Co z tego, że zamontujemy kilka źródeł światła, jak będą miały one zbyt słabą moc? Nawet mała kuchnia, zwłaszcza ślepa (bez okna) potrzebuje dużo światła. Ile lumenów na metr kwadratowy powinno przypadać w kuchni? Najlepiej zastosować żarówki o mocy od 300 do 700 lumenów na metr kw.
3. Oświetlenie nie współgra z meblami
Dużym błędem popełnianym często jest dobór mebli kuchennych z pominięciem oświetlenia i zajmowanie się nim na końcu przy montażu mebli. Projekty mebli oraz oświetlenia powinny się uzupełniać. Odpowiednio dobrane oświetlenie wyeksponuje walory estetyczne mebli, zwiększy ich funkcjonalność i poprawi wygodę z korzystania z nich.
4. Myślenie tylko o funkcjonalności
Dobór oświetlenia jedynie pod względem funkcjonalności to również błąd. O estetyce także trzeba pamiętać. Oświetlenie może bowiem idealnie podkreślić charakter i klimat wnętrza. Kuchnia powinna być nie tylko wygodna, ale też piękna. Lampy miewają różne kształty, różne klosze czy abażury, które warto dostosować odpowiednio do całości kuchni
5. Nieodpowiednia barwa światła
Zastosowanie tylko jednego rodzaju żarówek nie jest dobrym wyborem. Warto je zróżnicować. Nad stołem warto zamontować cieplejsze światło, a chłodniejsze może być nad blatem. Światło powinno też być dostatecznie jasne, ale też bez przesady. Pamiętajmy, że ciepłe oświetlenie sprawia, że pomieszczenie jest przytulniejsze, a zimne nadaje się najlepiej tam, gdzie się pracuje i potrzebne jest skupienie. Bawiąc się natężeniem barwy można uzyskać bardzo ciekawe efekty.
6. Brak nocnego oświetlenia
Nocna lampka kojarzy nam się głównie z sypialnią, gdzie znajduje się na stoliku czy szafce przy łóżku. Jednak z kuchni też czasem korzystamy wieczorem i nocą – robimy kolację czy bierzemy w nocy coś do picia. Dlatego oświetlenie nocne, łagodniejsze, jest niezbędne. Mocne światło dzienne po zaświeceniu w nocy oślepi nas i rozbudzi. Delikatniejsze światło będzie bardziej komfortowe nocą dla naszych oczu. Najlepiej tutaj wybrać oświetlenie podszafkowe z panelem dotykowym, np. taśmy LED. Lampki rozmieszczone punktowo pozwolą na regulację natężenia światła. Ile punktów świetlnych zamontować? To zależy od tego, jak duża jest kuchnia. Można też zamontować jedno główne źródło światła z regulacją natężenia.