Jak upiec domową pizzę?

Profesjonalne pizzerie wypiekają pizzę w piecach opalanych drewnem, w których temperatura dochodzi nawet do 500 stopni. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby upiec pyszną pizzę samodzielnie w domu. Wystarczy wiedzieć, jak ustawić piekarnik i w jakiej temperaturze ją piec. 

Autor: imello.pl

Opublikowano: 19.09.2021

Zmodyfikowano: 17.06.2022

Przepis na domową pizzę

Pizza to znakomity sposób na śniadanie, kolację czy poczęstunek na spotkanie ze znajomymi. Można nawet urządzić pizza party, na którym każdy może zrobić pizzę według własnego uznania i świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy, który przypada 9 lutego. Pamiętajmy jednak, że połową sukcesu jest odpowiedni przepis na pizzę, a dokładnie na ciasto. Istotne są także ustawienia piekarnika.

W jakiej temperaturze piec pizzę?

Nasze piekarniki domowe nie są w stanie rozgrzać się do takiej temperatury jak w profesjonalnym piecu w pizzerii. Dlatego najlepiej piec pizzę w maksymalnej temperaturze, do jakiej może nagrzać się nasz piekarnik. Dla większości urządzeń limit to 220 stopni choć można znaleźć modele generujące jeszcze wyższą temperaturę. 

Ustawienie piekarnika elektrycznego do pieczenia pizzy

Pizza musi być równomiernie wypieczona, więc najlepiej wybierać termoobieg z dolną grzałką. W niektórych przepisach zalecany może być też termoobieg z grillem. Jeśli zaś nie mamy termoobiegu, włączmy po prostu opcję grzania góra – dół. 

Jak długo piec pizzę w domu?

Czas pieczenia pizzy w domowym piekarniku będzie zależał od jego ustawień oraz temperatury. Główna zasada mówi, im krócej, tym lepiej. Pizzę na cienkim cieście pieczmy nie dłużej niż 4-5 minut. Cały czas monitorujmy pieczenie, by widzieć, czy pizza piecze się równomiernie.

Na czym piec pizzę w piekarniku?

Opcje są dwie – kamień do pizzy lub blacha. Na specjalnym kamieniu pizza będzie piekła się krócej i równomiernie od dołu. Uzyskamy więc chrupiący spód pizzy. Kamień dłużej też utrzymuje ciepło. Po upieczeniu pizza może na nim leżeć i nie wystygnie tak szybko. Blacha nie jest tak funkcjonalna jak kamień, ale na niej też można upiec pyszną pizzę. Umieśćmy ją na dole komory pieczenia, aby równomierny był dopływ ciepła od dołu. 

Najlepszy piekarnik do pizzy

Jeśli kochamy pizzę i często gości na naszym stole, wybierzmy piekarnik pod kątem jej pieczenia. Kupując piekarnik z myślą o pieczeniu pizzy warto zwrócić uwagę, aby posiadał przede wszystkim termoobieg. To wiatrak, który wywołuje ruch gorącego powietrza i wyrównuje temperaturę pieczenia z każdej strony. Druga fajna opcja to grzałka grillowa, która pozwoli przyrumienić ser. Zwróćmy też uwagę na maksymalną temperaturę piekarnika, aby miał jak najwyższą – 250 do 300 stopni. Najlepiej jednak wybrać piekarnik ze specjalną funkcją pizzy, dzięki której sam wybiera najlepsze ustawienia. Takie piekarniki oferuje m.in. firma Kernau. Piekarnik do zabudowy KBO 1077 S PT B na przykład ma taki program. Maksymalna jego temperatura to 280 stopni. Dodatkowo funkcja pary w tym piekarniku pozwoli odgrzać wcześniej upieczoną pizzę i przywrócić jej oryginalny smak - nawet na drugi dzień. 

Czy naszła Was ochota na domową pizzę?

Do dzieła! :)

Mogą Cię zainteresować

section logo

Tagi

section logo
imello logo