Drewniany blat w kuchni - jakie drewno wybrać

Kuchnia z drewnianym blatem to czysta klasyka. Świetnie sprawdzi się zarówno w aranżacji w stylu skandynawskim, prowansalskim czy tym nowoczesnym. Jak ograć drewno w kuchni? Jak urządzić praktyczną i funkcjonalną kuchnię z blatem drewnianym? Jakie dodatki i kolory wybrać, by kuchnia z drewnem urzekała urokiem, zaskakiwała stylem i ujmowała stroną praktyczną? 

Autor: imello.pl

Opublikowano: 28.02.2023

Zmodyfikowano: 02.03.2023

Naturalne drewno w aranżacji wnętrz: czy to dobry pomysł?

Drewno wykorzystywane jako element wystroju, już od dawna jest jednym z trendów panujących w aranżacji wnętrz. Jest niezwykle uniwersalnym materiałem, co sprawia, że idealnie odnajdzie się absolutnie w każdym stylu, w każdym wnętrzu i w każdym klimacie. To od dodatków i ogólnego ogrania drewnianych akcentów zależy ostateczny efekt, jaki uzyskamy. W zależności od stylu, w jakim urządzimy wnętrze - możemy wykreować niezwykle ciepłe i przytulne przestrzenie, ale także te bardziej stylowe, nowoczesne i nieco designerskie. Drewno już dawno weszło na salony, ale triumfy święci także w aranżacji kuchennego wnętrza. Biała kuchnia z drewnianym blatem to oczywiste, ale i niezwykle popularne rozwiązanie. Kuchenne wnętrze w drewnianej zabudowie? Klasyka. A jak wyeksponować naturalny urok drewna w nieco innym, mniej oczywistym wydaniu?  Z czym je zestawić i o jakich zasadach warto pamiętać? 

Kuchnia z drewnianym blatem: na co warto zwrócić uwagę?

Drewno, z jednej strony, jest niezwykle uniwersalnym materiałem, ale z drugiej - drewno drewnu nierówne. Poszczególne gatunki drzewa mają zupełnie inne barwy i tony kolorystyczne. Co jednak najważniejsze - te zmieniają się także w wyniku ostatecznej obróbki. Kolor jaki uzyskamy, w dużej mierze zależy od lakieru czy oleju, jakim pokryte zostanie naturalne drewno. Warto mieć to na uwadze dobierając konkretna kolorystykę, która będzie miała idealnie współgrać z innymi kolorami we wnętrzu czy chociażby innymi odcieniami drewna. Najbezpieczniejszym i najbardziej popularnym rozwiązaniem jest bez wątpienia biała kuchnia z elementami drewna. Czysta biel przyjmie wszystko! Świetnie zaprezentuje się z jasnymi tonami brzozy czy buku, ale i genialnie będzie komponowała się z wyrazistym mahoniem czy zdecydowanym orzechem. 

Nowoczesna kuchnia z blatem drewnianym: jak to ograć?

Jeśli marzy nam się nowoczesna kuchnia, a w niej blat drewniany, możemy postawić na absolutny minimalizm wybierając gładkie meble kuchenne w kolorze czystej bieli. Wówczas jedynym akcentem kolorystycznym, a jednocześnie elementem wysuwającym się na prowadzenie w aranżacji kuchni, będzie właśnie drewniany blat. Jest to jednak połączenie niezwykle bezpieczne i zachowawcze. Takie, które spokojnie przyjmie w swoje szeregi nieco bardziej wyrazisty i mocniejszy akcent. Taki duet kolorystyczny świetnie zaprezentuje się w sąsiedztwie czarnych czy grafitowych elementów. Te możemy z kolei wprowadzić do wnętrza chociażby w postaci sprzętu AGD, uchwytów szafek czy nawet lacobelu położonego na ścianie pomiędzy rzędami kuchennej zabudowy. Ot, taki trik podyktowany nowoczesnością. Warto jednak mieć na uwadze, że taki mix najlepiej sprawdzi się w przypadku jasnego i nienarzucającego się koloru drewna. Wybierając drzewo o wybarwieniu wpadającym w mahoń czy wiśnię, zdecydowanie lepiej zaprezentuje się ono w śnieżnobiałej otoczce.

Łączenie różnych odcieni drewna we wnętrzu: czy to dobry pomysł?

Decydując się na drewno w kuchennym wnętrzu, warto znać umiar. Łączenie różnych tonów drzewa wymaga niezwykle umiejętnego podejścia do tematu i wyczucia. Jeśli drewniany akcent z blatu chcemy przenieść także na kuchenną zabudowę, najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie wybór takiego samego odcienia drewna. To zagwarantuje nam niezwykle spójną i harmonijną aranżację, w której nie będzie miejsca na estetyczne wpadki. Podobna zasada obowiązuje w przypadku drewnianej podłogi w kuchni. Najbardziej estetycznie zaprezentuje się taka, która kolorystyką będzie nawiązywała do drewnianych elementów we wnętrzu czy chociażby naszego blatu. Nie powinna ona wyraźnie odcinać się od reszty aranżacji, a stanowić raczej jej efektowne i niezwykle spójne domknięcie. 

Rodzaje drewna: jaki blat drewniany wybrać?

Wybór blatu kuchennego jest wyborem na lata. Decydując się na ten wykonany z naturalnego drewna, warto postawić na drewno najwyższej jakości, charakteryzujące się wyjątkową odpornością na ścieranie, uszkodzenia mechaniczne, wilgoć czy wysokie temperatury. Musi być to drewno odpowiednio twarde, które skutecznie stawi czoła intensywnemu użytkowaniu i eksploatacji. Jednymi z najczęściej wykorzystywanych rodzajów drewna jest bez wątpienia drewno krajowe, takie jak dąb, jesion czy buk. Są to gatunki odznaczają się nie tylko wysoką estetykę, ale przede wszystkim genialnymi parametrami technicznymi, co jest z kolei gwarancją wieloletniego użytkowania. Klejony blat dębowy będzie świetnie prezentował się nawet po kilkuletniej eksploatacji, a decydując się na ten wykonany z jesionu, możemy mieć pewność, że blat ten będzie niezwykle wytrzymały, a jego cechą charakterystyczną będzie duża sprężystość i odporność na odkształcenia. Wybierając blat drewniany do kuchni postawić możemy także na drewno egzotyczne, które ze względu na strefę klimatyczną będzie niezwykle odporne na wilgoć czy wysokie temperatury. W kuchni świetnie sprawdzi się mahoń czy chociażby merbau. Rodzaj blatu warto też dopasować do stylistyki naszego wnętrza. Dla przykłady - w przypadku aranżacji kuchni w stylu rustykalnym czy prowansalskim, lepiej zaprezentuje się blat z litego drewna, w którym wyraźnie widoczne będzie usłojenie. Z kolei do nowoczesnych przestrzeni możemy wybrać blaty warstwowo klejone, które będą niezwykle trwałe. 

Drewniany blat w kuchni -

praktyczne porady

Mogą Cię zainteresować

section logo
imello logo